Choď na obsah Choď na menu

ECOCAR

14. 7. 2017

Na záver AJA (Automobilovej JUNIOR akadémie) sme mali za úlohu spraviť projekt Auto budúcnosti. Naše "auto" sme nazvali ECOCAR, lebo je ekologické - nepotrebuje palivo (benzín), energiu získava zo slnečeného žiarenia - má solárne panely. Nemá ani kolesá - vznáša sa. Magnety, umiestnené na podvozku auta, kladú odpor magnetickým kovovým pásom na cestách - tým pádom sa vznáša. Zvyšovaním, alebo znižovaním odporu auto buď klesá, alebo stúpa. Solárne panely sú umiestnené na kapote auta, ale aj na streche garáže. Keď nesvieti slnko dajú sa použiť záložné batérie.

Výhody: - nepotrebuje palivo, čiže benzín,

              - je bezpečné - senzory (vpredu, vzadu aj z bokov auta) zabranujú zrážke dvoch aút, lebo ich obe automaticky                              zabrzdí. Funguje to aj keď ti cez cestu preletí vták, alebo niečo iné,

              - je nehorľavé.

Nevýhody (bohužiaľ): - musí jazdiť po cestách (nad cestami),

                                    - je potrebné nájsť veľké nálezisko Magnezitu na výrobu magnetu.

Toto bola časť projektu, ktorú som robil ja. Video tejto časti si môžete nájsť na youtube kanáli Matej Blaho na adrese: https://www.youtube.com/watch?v=sdUD9MX-FQo&spfreload=10.

Za spoluprácu ďakujem mojím spolu-členom zeleného tímu Peugeot: Eme, Simonke, Lee, Jankovi, Braňovi, Radkovi a Martinovi.

Tiež ďakujem mojím animátorom: Lenke a Jurajovi, lebo s  našou prezentáciou sme vyhrali 1. miesto.